PLAKATER FRA ART BY HAMRE

torsdag 20. august 2015

Er dagens lek blitt for mye institusjonalisert?

Hvor mye rom gir vi til at barna får befinne seg i den frie leken? 


Der hvor barna får oppleve og befinne seg i den naturlige flow-sonen, det har med innstilling å gjøre, hvor mestring, glede, energi og impulser får fritt spillerom uten for mye å være påvirket av rammene rundt institusjonen. I den frie leken får barna kreativiteten til å blomstre og barna lærer seg selv og omverden å kjenne, i et fritt sansende vekselspill.  


Før i tiden :-) - Ja, da vi var små, husker du det? Ihvertfall, - før, i gamle dager, i det gryende 80 tallet (for min del), så var det den frie leken og barna i gata som rådet og hersket, ja kanskje vi var 5 år og eldre, Men vi utgjorde et eget samfunn der ute, ute i gata, på berget eller langt inne i skogen. Vi hadde møter i skogen, bygget mentale og fysiske lekeverdener og brukte de materialene som var tilgjengelige i naturen, vi måtte være svært så oppfinnsomme - her fikk virkelig fantasien blomstre og kreative løsninger fikk se dagens lys og barna i gata hadde ervervet seg mye ny kunnskap. Vi måtte
Som om vi var øde fra den virkelige verden, og heller skapte vår egen, våre egne regler og rammer, og det var bare naturlovene som gjaldt, ingen over oss som dirigerte oss og bestemte hva vi skulle gjøre, men vi lærte gjennom leken, om fellesskap og solidaritet om etikk og moral. 


Samfunnet er under stadig utvikling, mye av omgivelsene er annerledes for dagens barn – Hvordan sørger vi voksne for at dagens barn får nok rom for å oppleve den frie leken?

 - Man trenger rom for den frie leken, rom nok hadde vi i gata og  naturen, men er det nok rom til dette i dagens barnehage, sfo og skole?


BARN OG LEK = SANT

"Jeg skulle ønske dagens barn
lekte mer enn de gjør.
For den som leker som liten
får en rikdom inni seg
som man kan øse av hele livet.
Man bygger opp en varm hyggelig
verden inni seg.
Verden som gir styrke om livet blir
vanskelig.
Et sted man kan ty til
i motgang og sorg".

Sagt av Astrid Lindgren


Uten for mye press og forventninger, men beskyttet av leke-sfæren, her kan vi tørre å våge mer. Vi bygger opp en varm hyggelig verden inni oss, bl.a av alle de øyeblikkene man har følt mestrings-glede. Denne mestringsgleden har man oftest gjort seg i det mer frie, gjennom fri lek og utforskning. Det vil si i de utfordringene vi har fått størst spillerom i. Dette gir oss en styrke, et sted inne i oss selv som vi kan hente frem og "besøke" i motgang og sorg, for det vil vi alle møte på her i livet, når vi trenger å hente litt mer drivkraft enn hva vi klarer å lage der og da, må vi sørge for at vi har noe å hente det i fra.

- Et refleksjonsnotat for ettertanke...




(Flow/flyt-sonen, (Öhman, 2012).

Referanser
Öhman, M. (2012). Det viktigste er å få leke. Oslo: Pedagogisk forum.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Populære innlegg

EKSKLUSIVE KUNSTTRYKK FRA ART BY HAMRE