PLAKATER FRA ART BY HAMRE

fredag 13. januar 2017

Kan barndommen forsvinne til fordel for "Tidlig innsats"?


Kan barndommen forsvinne til fordel for "Tidlig innsats"?


Fremtidens barnehage diskuteres politisk og i media, det er veldig bra det.
Men, det settes mye fokus på læringsmål, og hva barna SKAL lære gjennom barnehagen i den nye stortingsmeldingen. Blir "tidlig innsats" misstolket og brukt for å innføre mer læringskrav?
Nå står en ny rammeplan på trappene, hva blir utfallet?

Det prates om lek OG læring. - Har noen glemt, at lek ER læring?


Barn lærer gjennom leken, leken er barnas redskap og det er en måte å tolke livet og omgivelsene på. Leken kan gi trygghet til å lære om det som er ukjent og om det som kan virke skummelt, leken virker på det viset som en beskyttet sfære, hvor barna tør å utforske og søke svar på det de lurer på.

Leken er barndommens språk


Barndom har egenverdi, barndommen må beskyttes overfor abstrakte begreper som ikke gir barna rom for egen meningsskaping. Læring er så mye mer enn språklig kommunikasjon, det er i følge Merleau-Ponty i høy grad en kroppslig aktivitet. Barns læring kan ikke begrenses til de ord og uttrykk, men det handler like mye om de tause og kroppslige erfaringene barna opplever (Johansson, 2013).

Leken er barnas metode for læring og vi må passe på at det vil være et stort rom for leken i fremtidens barnehager.

Det sies at "I leken bor barnet"


I leken får barnet opplevelser gjennom et mangfold av sanserike erfaringer. I leken brukes hele kroppen, med alle sanser, og barna kan erkjenne emosjoner og erfare gjennom ulike perspektiver. Med kroppen forstår barna seg selv og andre på en umiddelbar måte, uten at vi alltid trenger å sette ord på det.

Nye begreper læres rikere, og barnet får en bredere forståelse gjennom dette. Barnet lærer å forestille seg noe og trener på det gjennom lek. Det å kunne forestille seg noe, er vesentlig for å kunne utvikle abstrakt tenkning. 

Hva "bor" i det talte ord?


Barnas kroppslige og følelsesmessige opplevelser er et avgjørende grunnlag for at de forstår hva som "bor" i det talte ord (Haugen, Løkken, & Röthle, 2005), Det vil si at leken er meningsskapende for dem.

Leken er barnas praksis, og den er livsviktig. Barnet kan få en enorm drivkraft fra leken, den gir inspirasjon og lærelyst, og gjerne viktigst av alt: livsglede.

Vi må vie stor plass til leken i fremtidens barnehage, og spesielt frileken. Barn er kompetente mennesker som må få rom til å utvikle egne meningskapende erfaringer. Vi må ha flere pedagoger og barnehagelærere som har kunnskap om barns væremåter, utvikling og hvordan barn lærer best. Vi må ha flere pedagoger for å kvalitetsikre kravene som barnehageloven og rammeplanen fremsetter. - Det må formaliseres, vi må ha en norm på dette. Heller før, enn siden, for vi kan sette oss nye mål etter det igjen. - Jeg syns som mål for fremtidens barnehage må være at alle som jobber i barnehage må ha en relevant barnefaglig utdanning.


Nå kommer det en ny og spennende Dokumentar, den heter "Barndom"


Det er Margreth Olin som står bak, dokumentaren kommer på kino den 3 mars 2017. Det er en dokumentarfilm med en varighet på 1 time og 30 min. Denne dokumentaren gleder jeg meg til å se. Olin har fulgt en barnehage tett i et helt år, og nå er det sluppet ut en trailer for dokumentaren.

– Jeg har lagd denne filmen fordi den moderne barndommen trenger beskyttelse. «Tidlig innsats» er blitt et motebegrep. Det fokuseres så mye på at barn må tilegne seg kunnskap tidligere. Jeg tror det er motsatt. Barna må få lov til å utfolde seg mer. De må få utvikle seg i fred, sier Margreth Olin.

"Jeg tror filmen vil reise spørsmål om når det er riktig å begynne på skole, hvor stor medvirkning barn skal ha i sin egen dannelse og utdannelse, og hvilken plass praktiske og estetiske fag skal ha." - Margreth Olin

Trykk her for å se film trailer av dokumentaren "Barndom" (nrk.no)



Referanser

Haugen,S., Løkken, G., & Röthle, M. (2005). Småbarnspedagogikk - Fenomenologiske og estetiske tilnærminger. Oslo: J.W. Cappelens Forlag a.s.

Johansson, E. (2013). Små barns læring - Møter mellom barn og voksne i barnehagen. Oslo: Gyldendal Nork Forlag AS.


2 kommentarer:

  1. Nydelig skrevet innlegg om leken og hvor viktig den er.
    Leken er en viktig kilde til livsglede, den kan du også høste av i tyngre tider.

    SvarSlett
  2. Jeg er svært opptatt av barnas muligheter og er nå far til 2, de er riktignok over barnehage alderen med god margin men jeg er ivrig involvert i deres lek og læring.. Gog fotball. Så bra at du ytrer deg som fagperson..barnehagene bør være fri for hierarkier men det er bra hvis barna lære å "kjenne" hver andre. Vel jeg skal ikke si alt jeg har en mening om.. Uansett.. Good luck. Mvh Fredrik (1-6 A )

    SvarSlett

Populære innlegg

EKSKLUSIVE KUNSTTRYKK FRA ART BY HAMRE