PLAKATER FRA ART BY HAMRE

tirsdag 7. oktober 2014

Rim, regler, dikt & barnesang - En del av den norske barnekulturen

Den modige mauren

Det var en gang en liten maur
som ville klatre på en staur.
Men veien var så lang og bratt,
ved første forsøk ned han datt.

Men frisk og freidig gikk han på
litt lenger klarte han det nå.
Så bums! I bakken måtte han - 
da gikk han på, du - nok en gang!

Det langsomt gikk mot staurens topp -
og der - der kom han sannelig opp!
Å, du - så langt han kunne se - 
hele verden var vel det.

Den nådde toppen på sin staur - 
fordi den var en modig maur.

Rim av Maren Mehren



HVORFOR RIM, REGLER, DIKT OG BARNESANG?

Illustrasjon: Linn-Christin Hamre, 2014.
Et fint rim som illustrerer om livets gang og om toddlerens utforskertrang, som ofte fører til mange bums og fall på stumpen. Slike rim kan muntre opp i vanskelige situasjoner, få oss til å se lysere på ting og med en styrket innstilling. Det kan gi oss et ekstra dytt på veien mot der vi har tenkt oss hen, og detter vi, - ja, så er det bare å prøve igjen. Et annet aspekt vi lærer oss er medfølelse og sympati for denne lille mauren som strever sånn, men med litt vilje og pågangsmot, så klarer han det.

Rim, regler, dikt & barnesang, er en del av barnas kulturarv og tradisjon, det ligger mye nyttig lærdom og kunnskap innbakt i disse. 

Man kan lese eller fortelle med innlevelse den lille historien om mauren, selv om det for de små toddlerne er, bare massevis av ord, mange helt uforståelige. Men likevel så forstår de på sin måte, og de forstår det de forstår, resten er til ren nytelse, (Åslaug, 2012). Det gir en her og nå opplevelse, med ulike lydtoner, rytmer og klang, det er musikk i barns ører og man sender ut følelser som går inn i, og bebor barnet. Slik kan barnet forstå før det forstår betydningen av enkeltordene.

I rammeplanen under punkt 3.1 Kommunikasjon, språk, og tekst står det følgende:
"Å samtale om opplevelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. Tekst omfatter både skriftlige og muntlige forestillinger, poesi, dikt, rim, regler og sanger. Viktige sider ved kulturoverføringen er knyttet til kommunikasjon, språk og tekst." (Kunnskapsdepartementet, 2011, s. 40).

Referanser

Kunnskapsdepartementet. (2011). Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Oslo: Departementet.
Mehren, M. (2010). Den modige mauren. I T. Laurantzon (Red.), Barnas store rim- og reglebok. Oslo: J.M. Stenersens Forlag.
Åslaug, B. (2012). Mer musikk! - med de minste - En annerledes sangbok! Oslo: Norsk noteservice.


1 kommentar:

  1. Fint rim/dikt Linn-Christin! Jeg synes du beskriver og begrunner både diktet i seg selv og rim/regler generelt godt og trekker også inn relevant litteratur. Denne kan gå rett inn i repertoarpermen din.
    mvh Elisabeth

    SvarSlett

Populære innlegg

EKSKLUSIVE KUNSTTRYKK FRA ART BY HAMRE