PLAKATER FRA ART BY HAMRE

tirsdag 8. september 2015

Hvor lenge er han død?

Hvor lenge er han død? Barns spørsmål om døden og sånn





- Når vi flyr, kan vi besøke oldefar i skyene?  
- Det er ingen aldersgrense for å snakke med barn om døden, men man må ta hensyn til alder og modenhetsnivå. Barn under 2 år har ingen begrep om døden, større barn mellom 4 og 6 år, har mer erfaring med døden. De kan relatere til blomster, dyr og insekter som ikke lever lenger.


Å forklare hva døden er

Vi kan forklare når en er "borte litt", feks når en bare er i butikken, så kommer en tilbake. Men når en er "borte død" så kommer en ikke tilbake til oss, vi får heller ikke snakke mer med denne personen.

Vi kan også forklare at de fysiske livsfunksjonene slutter å virke når en er død, at hjertet slutter å banke og en slutter å puste ved at lungene ikke får luft, til slutt blir huden kald. Viktig at barn forstår at kroppen er et skall som blir igjen. - Det kan være en trøst eller en fin tanke å tenke seg at sjelen er i himmelen og at den døde ikke er alene.


Å "flytte" den døde fra vår ytre verden til den indre

- Vi må hjelpe barna til å holde på kjære minner, huske dem i våre hjerter, på den måten kan den døde "leve" videre sammen med oss.

Barn må også ha informasjonen gjentatt flere ganger, det kan derfor komme mange forskjellige spørsmål og gjerne de samme om igjen. Og mange barn kan streve med å ta det inn over seg. Men å samtale med barnet må til for at barnet skal få den omsorgen og den trøsten det trenger, og for at barnet skal kunne danne seg en riktig begrepsforståelse.

- Det viktigste for barn å vite om noen nær dem dør, er at de må få forsikringer på at andre nære gjenlevende personer fortsatt vil være der og passe på dem.





Referanse:
Sjøvik, P. (2007) "Barn i sorg og barn i krise" I.P. Sjøvik (red.) En barnehage for alle: Spesialpedagogikk i førskolelærerutdanningen (2. utg.) Oslo: Universitetsforlaget.

Populære innlegg

EKSKLUSIVE KUNSTTRYKK FRA ART BY HAMRE